.

.

tiistai 30. lokakuuta 2012

Top Ten Tuesday: Kymmenen kirjan transformaatio elokuvaksi



Top Ten Tuesday on jälleen puhelinlangan päässä; hyvä herra Top Ten Tuesday, mitä teille kuuluu? Herran väräjävä ääni ratisee luurista; se narskuu kuin pakkasen kovettama lumi kenkien alla. Irene, et ole kahteen viikkoon julkaissut nimeäni kantavaa listaa. Mistä on kyse? Minä soperran ja pyydän anteeksi, olen ollut tuhma tyttö, mutta lupaan tehdä listan heti paikalla. Herra Top Ten Tuesday leppyy, ja hänen äänensä muuttuu lempeämmäksi, kimakammaksi; pakkasen purevuus haihtuu ja sen tilalle hiipiivät vinkuvat kynnen raapaisut liitutaululla. Hyvä tyttö. Mitä olet ajatellut listata tänään? Parhaimpia elokuvia, jotka olen nähnyt, ja joista on olemassa kirja, jota en ole lukenut. Kuulen kuinka herra Top Ten Tuesday raapii harmaata, kiharaista päätään; Big Ben kumahtaa taustalla ja kaksikerroksisen bussin jarrut kirskuvat.


Herra Top Ten Tuesday nojaa vasten punaisen puhelinkopin ikkunaa pitäen vapaassa, vapisevassa kädessään skottiruudullista baskeria. Sinapinkeltaisen pikkutakin rintataskusta pilkistää hänen valkoisen lemmikkihiirensä pää. Mutta siinä ei ole mitään järkeä. Ei niin, minä sanon. Onko minun tekemisissäni ollut joskus jotain järkeä? Herra Top Ten Tuesday hengittää raskaasti. Aivan, olet oikeassa. Joskus unohdan, että olen tekemisissä sinun kanssasi. 

Herra Top Ten Tuesday asettaa luurin paikoilleen, nostaa baskerin päähänsä ja taputtaa hellästi valkoista hiirtään päälaelle. Sitten hän astuu harmaaseen tihkusateeseen kylmästä väristen. Hän taputtaa povitaskuaan; posliininen teekannu on tallessa siellä kuin salainen aarre, lämpöä hohkaavana, tummaa nestettä loiskuavana. Herra Top Ten Tuesday peittää lemmikkihiirensä pään kämmenellään, ettei tämän valkoinen turkki kähertyisi sateesta, ja suuntaa askeleensa kohti teehuonetta. Hän mutisee matkalla itsekseen, valittaen sateesta, muiden ihmisten ankeista sateenvarjoista, jotka vilahtelevat ohi kuin suippokärkiset tykinkuulat, ja kalliista teestä. Onneksi herra Top Ten Tuesdaylla on maalaisjärkeä; äitimuori on opettanut hänet kuljettamaan teepannua mukanaan pikkupojasta lähtien.

Meemi elää ja voi hyvin. En ole vieläkään täysin varma, mitä meemi tarkoittaa, mutta olen päässyt sen vaiheen yli, jolloin luulin meemin olevan muumien perivihollinen. Kuten yllä olevasta - jälleen kerran päättömästä - johdannosta käy ilmi, listaan tänään kirjoista adaptoituja elokuvia, jotka ovat sykähdyttäneet minua, mutta joihin en ole tutustunut alkuperäisteoksina. Kätevää, eikö totta? Samalla vyörytän taas kerran sivistykseni eteenne kuin heinäpaalin, joka paljastaa, kuinka reikäinen se on; aivan kuin huipputaitava FBI-agentti olisi ampunut sen täyteen luoteja yhdellä kädellä seisoen ja silmät kiinni.           

1. J. R. R Tolkien: Taru sormusten herrasta. Luulen, että Sormusten herran ovat lukeneet sademetsän apinatkin, jotka joikaavat keskenään haltiakieltä, mutta minä en. Menin katsomaan Sormusten ritareita skeptisenä ja yllätyin, kuinka maagisen eeppinen ja jännittävä se oli, unohtamatta hauskoja sattumuksia. Upeat maisemat, mieleenpainuvat hahmot ja mahtavat näyttelijät, ja ennen kaikkea ilmiömäinen tarina, nostaa Sormusten herran voittajaksi listallani.

2. Christopher Priest: The Prestige. Sain vasta vähän aikaa sitten tietooni, että Prestigestä on olemassa kirja. Elokuva on mieletön. Se on taidokas, tummasävyinen elokuvapalapeli, jonka jokaista hetkeä seuraa herpaantumatta. 1900-luvun alun Lontoo ja huikea näyttelijätyö vetävät viimeiset silaukset tälle mestariteokselle.

3. Hubert Selby: Unelmien sielunmessu. Shokeerava, pysäyttävä, ahdistava, klaustrofobinen. Siis mahtavuutta! Ja se musiikki! Voimakas elokuvakokemus, joka jää kieppumaan ajatuksiin pitkäksi aikaa.

4. Stephen King: Kuoleman käytävä eli Vihreä Maili. Mitä olisi lista ilman Stephen Kingiä? Uskomattoman hieno draama ripauksella Kingin vanhoja, tuttuja taika-aseita; tarina, joka järkyttää ja itkettää. En koskaan unohda Michael Clarke Duncanin roolisuoritusta - rauha hänen sielulleen.


5. Anthony Burgess: Kellopeliappelsiini. Kertakaikkisen kummallinen ja hämmentävä elokuva. Beethooven raikaa ja pesäpallomailat viuhuvat. Mutta elokuvan ytimestä tihkuva hullu kiihko saa minut tuijottamaan silmät selällään, halusin tai en.

6. Dennis Lehane: Suljettu saari. Tiivistunnelmainen, psykologinen trilleri, joka avautuu katsojan eteen kuin mandariini lohko kerrallaan. Leonardo Di Caprio pyyhkii viimeisetkin rippeet Titanicin raskaasta painosta harteiltaan. Elokuva, jonka halua katsoa heti uudestaan lopputekstien pelmahtaessa ruutuun, aivan kuten The Prestigen. Pysyitkö sinä mukana?

7. Michael Enden: Tarina vailla loppua eli Päättymätön tarina. Lapsuuden suosikkifantasia, joka naulitsi minut television ääreen. Ihmetystä ja ihastusta, mielikuvituksen leppeää ruokintaa, ja sopiva jännityksen siemen; joko olemattomuus kolkuttelee oven takana? Haluaisin, että Päättymätön tarina tulisi televisiosta pian. Nyt. Minä vaadin. Kirjoitan kohta adressin presidentille, jotta tämä vääryys saadaan korjattua.

8. Margaret Mitchell: Tuulen viemää. Ah, ihanuutta! En ole noin muutoin näin vanhojen elokuvien suuri ystävä, mutta Tuulen viemää on elokuvanautinto, joka hitto soikoon vie mennessään kuin tuuli. Ne puvut, päivänvarjot, hevoset, Tara, rasittava Scarlett, ärsyttävä Rhett, paatoksellinen rakkaus ja entisaikojen glamour luovat ainutlaatuisen tunnelman; elokuva on fantasiaa ilman ainuttakaan yliluonnollista elementtiä. Frankly, my dear, I don´t give a damn.   

9. Thomas Harris: Uhrilampaat. Jännitysklassikko, joka jaksaa hyytää verisuonesi huurteisiksi vuosienkin takaa. Se ei ole varsinaisesti kauhean pelottava elokuva, mutta painostava, ja hyvä sarjamurhaajajahti tekee aina poikaa. Anthony Hopkinsin Hannibal Lecter on yksi elokuvahistorian ikimuistettavimmista hahmoista.

10. Stephen King: Rita Hayworth-avain pakoon. Olenko minä liian puolueellinen? Kun toinen jalkani käytännössä asuu Kinglandiassa. Ei, en ole, sillä Rita Hayworth tekisi minuun vaikutuksen, vaikka sen olisi kirjoittanut naapurin hullu kyttääjämummo. Fanitan salaa -  se siitä salaisuudesta - vankilaan sijoittuvia elokuvia ja tv-sarjoja, varsinkin jos niissä yritetään paeta. Avain pakoon on draama, jossa herra King pysyttelee poissa paranormaalin hiekkalaatikolta, mutta silti tarinassa on taikaa. Muurien sisällä sattuu ja tapahtuu, mutta ystävyys ja toivo ovat aina läsnä.

Loppuun haluan antaa pari kunniamainintaa elokuville, jotka eivät aivan yltäneet kymmenen parhaan joukkoon. Ne menevät :

Roald Dahl: Jali ja suklaatehdas. Uskomaton Johnny Depp. Tim Burton. Helen Bonham Carter. Oompa loompat. Mahtava karkkitehdas, jonka makeaan houkutukseen ainakin minä takertuisin ikuisiksi ajoiksi. Hauska ja värikäs satu, joka ei ole pelkkää liirumlaarumia.

Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille. Hillitön scifiparodia. Rakastan Marvinia. Haluan hänet puutarhatontuksi pihalleni. Voi ei, älä masennu Marvin, ehkä kelpuutan sinut sisälle jalkalampuksi!

Löysitkö listalta omia suosikkejasi? Oletko lukenut kirjan tai nähnyt elokuvan tai molempia?

Näin tänään Top Ten Tuesdayn merkeissä. Näkemiin. Hyvää illan jatkoa. Minä toivotan. Uutistenlukijan vakuuttavalla äänenpainolla.          

PS. Yllättävän moni näistä elokuvista selviytyisi myös minun kaikkien aikojen parhaat elokuvat-listalleni.     

15 kommenttia:

  1. Uuh, millaisia aukkoja tämä lista paljastaakaan minun elokuva- ja kirjasivistyksessäni :) TSH ja Tuulenviemää kannattaa lukea, vaikka on leffat katsonutkin. Yllätyt. Kellopeliappelsiinin ja Tarinan vailla loppua olen lukenut mutta en katsonut. Loppuja en kumpaakaan... Häpeän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TSH ja Tuulen viemää on juuri sellaisia, jotka haluaisin kyllä joskus lukea, mutta jotenkin pelottaa tarttua niihin... Pituuttakin on kuin nälkävuodella. (Sanoo hän, joka voisi lukea 3000 sivua Stephen Kingiä.)

      Voi, älä häpeile yhtään, minun sivistykseni on kuin reikäjuusto monen muun kirjan/leffan kanssa. =D

      Poista
  2. TSH:n olen katsonut, mutten saa luettua.. Unelmien sielunmessun olen katsonut ja samaa mieltä. Mieletön, mieleen kytemään jäävä leffa! Kellopeliappelsiin olen katsonut, samoin Päättymättömän tarinan, jonka pikaista esittämistä myös minä vaadin! :)

    Tuulen viemää olen lukenut ja katsonut, Uhrilampaat vain katsonut. Linnunradan käsikirjan liftareille olen lukenut, Jali ja suklaatehtaan haluaisin sekä lukea että katsoa! Suljettu saari-leffa jäi kesken kun jännitti niin paljon. Joku päivä vielä uskallan sen katsoa. Tai lukea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että joku muukin kaipailee Päättymätöntä tarinaa! Sehän sopisi hyvin joulun alla esitettäväksi... Kuuleko Yle... MTV3...Nelonen?! =D

      Minulla on jopa Jali ja suklaatehdas DVD:nä, se on jotenkin niin ihana! Suljetun Saaren haluan lukea myös kirjana joskus, nautin elokuvasta niin paljon! =D

      Poista
  3. Unelmien sielunmessu oli mahtava, aiheensa puolesta, mutta jokin räiskyvä valo teki mulle mahtimigreenikohtauksen, joten nyt en muista hyvästä leffasta muuta kuin kivun&säryn... >/

    Tuulen viemää oli mun "suuri kirjarakkaus" varhaisteininä ja leffakin nähty useampaan otteeseen... Vihreä maili, juu, muistaakseni oli hyvä. TSH taas on yksi suosikkielokuvistani/kirjoista (kuten monen muunkin) kautta aikojen. Meinasitko menn Hobbittia kattomaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, siinähän tosiaan vähän räiskyy, niin en ihmettele, että voi altistua saamaan päänsärkyä... Kivulias elokuva totta tosiaan.

      Ehkä minä uskaltaudun joskus avaamaan TSH:n kirjan muodossa... Haluaisin kyllä. Mutta sitä kun omistaa hieman sellaisen mentaliteetin, että aina haluaa lukea täysin uusia tarinoita; että kun on jo selkeä kuva päässä koko hommasta, ei viitsi vaivautua, vaikka kirja voisi olla ihan erilainen kokemus. Sama homma jo kertaalleen luettujen kirjojen kanssa. Monia haluaisin lukea uudestaan, mutta sitten alkaa tämä Irenen mentaliteetti naputtaa... Mutta kun, mutta kun... Katso miten ihanan kiiltävä uusi kirja! =D

      Enpä ole tullut vielä ajatelleeksi koko Hobittia. Maybe, maybe... =D

      Poista
    2. Ai niin, poikkeuksena on tietenkin herra Stephen King. Kaikki luetaan ja kaikki katsotaan. Todennäköisesti moneen kertaan. =D

      Poista
  4. TSH luettu ja katsottu, elokuvat ovat kyllä komeita! Kirja tuntui paikoitellen pitkästyttävältä, mutta aion ottaa toisen kierroksen vielä joskus.

    The Prestige on elokuvana ihan huippu!! Kirjankin luin, se on aika erilainen, eri tavalla hyvä, mutta ei voittanut elokuvaa.

    Kuoleman käytävä taas on kirjana ihanaupeamahtava, yksi suosikeistani. Elokuvastakin tykkäsin melkein yhtä paljon.

    Uhrilampaat miellytti myös kirjana kovasti, elokuva oli sen rinnalla pieni pettymys. Jodie Foster on NIIIIIN väärä valinta Clariceksi!

    Suljetun saaren olen lukenut, muuten ok, mutta voi kuinka inhoankaan sellaisia loppuja kuin siinä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän minua tuossa TSH:n valloittamisessa "pelottaakin", että mitä jos pitkästyn?! Kun olen monilta kuullut, että se saattaa olla hieman laahaava välillä.

      Prestige on parhautta! Tykkään noin muutenkin Christopher Nolanin leffoista.

      Kuoleman käytävä on lukulistalla sitten joskus.. Kunhan olen ensin kahlannut Kingin muun tuotannon(ennen näkemättömän ja ennen lukemattoman)läpi.

      Uhrilampaat olen meinannut lukea noin sata kertaa. Ehkä joskus onnistun. =D

      Suljetun saaren haluaisin just lukea pitkälti sen takia, että miten siinä on se loppu toteutettu.

      Poista
  5. Voi mitä ihanuuksia listaltasi löytyykään!

    1. Minäkin ihastuin TSH -leffoihin. Kirjat on edelleen lukematta, mutta yhteisnide kuitenkin löytyy omasta kirjahyllystä.

    2. ja 3. on sekä lukematta että näkemättä, luulen ainakin.

    4. Kuoleman käytävä oli ihana sekä kirjana että elokuvana.

    5. Kellopeliappelsiini on elokuvana melko... sanotaanko nyt vaikuttava. Kirja pitäisi lukea jossain vaiheessa.

    6. Öö tämä on siis eri kuin The Beach? Leonardo Di Caprion saarielokuva sekin. Ei siis ole tuttu.

    7. Päättymätön tarina oli ala-asteikäisen minäni Suuri Elämys, elokuvana siis. Kirjan haluaisin hyllyyni ja luettavaksi.

    8. Tuulen viemää -elokuvan olen nähnyt lukemattomia kertoja, kirjanakin on tuttu. Löytyy myös omasta hyllystä, (lukematta olevine) jatko-osineen, elokuvankin omistan dvd:nä.

    9. Uhrilampaat ja muutkin aihetta sivuavat Harrisin kirjoihin perustuvat elokuvat olen nähnyt ja melkein kaikki kirjatkin olen lukenut (löytyy myös omasta hyllystä, paitsi Nuori Hannibal).

    10. Rita on tuttu kirjana, mutta en muista nähneeni elokuvaa.

    Sitten vielä kunniamaininnoista:
    Johnny Depp <3 Jali ja suklaatehdas on ihana, loistava elokuva :) Kirja odottaa itse asiassa hyllyssä, kirjastosta lainattuna.

    Linnunradan käsikirja liftareille on tuttu kirjana, tosin en ole lukenut kaikkia osia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä kakkos- ja kolmoskohtaa lämpimästi. Katsottavaksi ainakin. Kirjoistahan kun en tiedä... =D

      Suljettu saari on siis aivan eri kuin The Beach, erittäin eri! =D Itse asiassa tykkään kyllä The Beachistakin jollain kierolla tavalla.

      Kiitos ihanan pitkästä uppoutumisesta listaani! =D On niin kiva tietää muiden mieltymyksiä.

      Poista
  6. Huomio nro 1, en saa blogisi päivityksiä. Asia lienee syytä korjata.

    Huomio nro 2, sivistymättömyyteni ylitti juuri mahdottoman rajan. Oikeasti onko mahdollistakaan etten ole lukenut yhtäkään listaamaasi teosta enkä nähnyt yhdenkään leffaversiota? Jossei lukuun lasketa Jalia ja suklaatehdasta joka ei tosin ollut konkreettisella listalla mutta anyway! Voisin vierittää syyn kokonaan olemattoman leffatietouteni piikkiin, mutta sekään tuskin riittää selittämään miksen tunne tarua Sormusten Herrasta... Epätoivo alkaa pikkuhiljaa iskeä. Pitäisiköhän tuttu satasen haaste toteuttaa ensi vuonna elokuvilla?

    VastaaPoista
  7. Whaaat? Apua, mitä päivityksiä... Tekniikan ihmelapsi täällä ihmettelee... =D Sähköpostillako?! Jaiks, mitä minun pitää tehdä...

    Älä huoli, minäkin kun olen kuitenkin näistä valinnut sen "helpomman version" eli tuijottanut valkokangasta/tv:tä. =D Mutta suosittelen ehdottomasti lisäämään nämä leffat listalle, jos aiot satasen haasteen toteuttaa elokuvilla! =D Nämä ovat huippuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Problem solved, blogger päätti jatkaa yhteistyötä kanssani pienten kikkailujen jälkeen ja nyt kaikki toimii normaalisti jei! Voisi muuten oikeasti harkita tuota leffahaastetta hmm... :D

      Poista
    2. Hyvä homma! Onneksi minun ei tarvinnut ottaa kuuluisia hakkerointitaitojani käyttöön! =D

      Poista