Arvaatteko, mitä paketissa on? Aivan oikein; tehtaalla valmiiksi koottu omakotitalo. |
Kun me kirjallisuuden ystävät saamme syntymäpäivälahjaksi, joululahjaksi tai ihan muuten vain lahjaksi - joka on henkilökohtainen suosikkini - kovan paketin, ilahdumme kuin ilokaasua nauttineet hovinarrit. Kasvoillemme liimautuu vähintään viikon ajaksi luonnollinen naamio, joka muistuttaa Scream-elokuvan lahtaajan naamiota, sillä erotuksella, että pitkänomainen suu on vääntynyt ylöspäin mielipuoliseen virneeseen. Pois alta, virneemme sanovat, koska me tulemme ja luemme teidät tainnoksiin painavalla klassikolla/unelman pehmeällä hötöllä/syvällisellä draamalla! Me tepastelemme ylpeinä ympäriinsä, kainalossa kirja, joka on yhtä aikaa totuus, arvoitus ja pelastus. Muiden ihmisten elämän tehtävä on saada suuri kirjallisuuden ystävä tyytyväiseksi. Joskus harvoin saattaa käydä niin, että kovasta paketista paljastuu robottikäyttöinen harava tai tuhatosainen tee-se-itse peili, mutta ei hätää; silloin me kaivamme kaapista esille tuunatun, oikean Screm- naamion, eikä kukaan huomaa eroa.
Mitä meille vaativille kirja-ahmateille voi sitten antaa lahjaksi? Tässä muutamia vinkkejä.
1. John Verdon: Numeropeli. Leppoisan sarjamurhaajajännityksen ystäville; virkistävä ja aivonystyröitä miellyttävästi lämmittävä mysteeri puhkikoluttuun trillerigenreen.
2. Ilkka Remes: Uhrilento. Kotimaisen teknotrillerin ystäville; mikä tahansa Remeksen alkutuotannon teos toimii, mutta Uhrilento liihottaa astetta korkeammalle jännittävyydessään.
3. Niccoló Ammanti: Minä en pelkää. Erilaisen draaman ja kasvutarinoiden ystäville; koskettava lapsuudenkuvaus, joka on karunmakuinen ja raikas samalla puraisulla.
4. Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun Suomi. Lapsille ja lapsenmielisille; nauruhermoja kutitteleva tuiki tarpeellinen joka kodin tietopaketti. Jo kuvien katselusta riittää huvia pitkäksi aikaa! Yksi Tatu ja Patu-kirja vastaa noin kolmea tietosanakirjaa; muuta informaatiota ihminen ei juurikaan tarvitse.
5. Tuija Lehtinen: Enkelinkuvia hiekassa. Teini-ikäisille ja ikuisesti nuorille; täydellinen säikäytyskirja nykyajan nuorisolle. Uskokaa tai älkää, tällaista meno oli kahdeksankymmentäluvulla!
6. Stephen King: Auringonlaskun jälkeen. (Maailman tasoikkaimpien) kauhunovellien ystäville; 13 vaihtelevaa ja tehokasta tarinaa, jotka uppoavat mieleesi kuin kissa lumihankeen. Kingin loistoesitys siitä, että omanlaisensa jaarittelun maailmanmestari kykenee myös iskevään lyhytproosaan.
7. Kate Mosse: Labyrintti. Seikkailun ja historian ystäville; Da Vinci- koodin feministinen vastine, joka yllättää rikkaalla ja sensuellilla kielellään. Kahdessa aikatasossa tapahtuva juoni muuraa takapuolesi kiinni sohvaan/sänkyyn/saunan lauteeseen ja saa niskasi jomottamaan.
8. Danielle Trussoni: Enkelioppi. Mystisten olentojen ystäville ja vampyyreihin kyllästyneille; oletko valmis viidensadan sivun mittaiseen tutkimukseen keksitystä tieteen alasta? Nunnia ja konnia, seikkailua ja kiellettyä rakkautta, ja jatkoa on luvassa.
9. Lisa Myhre: Nemi 1. Sarjakuvan ystäville; mikä tahansa Nemi-albumi kelpaa kipakkaan goottityttöön tutustumiseen. Nemi Montoyan, tuon suosituimman norjalaisen, vaaralliset seikkailut sijoittuvat baarien, miesten ja herkkujen maailmaan.
10. Marian Keyes: Kuuleeko kukaan? Särmikkään viihteen ystäville; haikea ja hauska tarina, joka kiillottaa entisestään Keyesin kruunua chic litin kuningattarena. Kepeä ote yhdistettynä kipeisiin ja rankkoihinkin aiheisiin tekee Keyesistä vastustamattoman.
Toivotan iloista saksien teroitusta, lahjapaperin kahinaa, teippirullan venytystä ja tuskaista "miksi tämä ei näytä yhtään hyvältä" puhinaa!
Mulla odottaa Labyrintti omassa hyllyssä lukemistaan. Olin ihan unohtanut koko kirjan, mutta bongasin sen alahyllyltä aiemmin tänään, kun järjestelin uusia löytöjä vanhojen joukkoon. Taidan säästää sen kesäkirjaksi :)
VastaaPoistaLabyrintti oli posiivinen yllätys minulle. Tykkäsin siitä melko paljon. Kesäkirjaksi se sopii oikein mainiosti! =D
PoistaJee, täältähän löytyy vaikka mitä kivaa! Minä en pelkää lähti lukulistalle että vilahti :D
VastaaPoistaHienoa myös, että Numeropeli pääsi listallesi. Mulle se on edelleen jännäreiden parhaimmistoa vaikka keväällä kirja saa huimasti haastajia.
Olen lukenut Remekseltä muutaman, mutta ei ole Uhrilennon voittanutta. Se alku on oikeasti pelottava!! Enkeliopille en ihan lämmennyt, mahdoinko kokea sen hieman tylsänä (?) vaikka kirjalla kiehtova aihe olikin. Nefilit taas on ruotsalaisen naiskirjailijan tuotosta. Tosi mahtava, kokeile jos saat käsiisi!
Ja lukulistamme sen kuin kasvavat... =D
PoistaUhrilento on jäänyt Remeksistä vahvimpana mieleen; enää en oikein innostu, ja uusimmat ovat jääneet lukematta. Juu, muistan, että Enkelioppi oli hieman hidastempoinen, mutta jokin siinä kuitenkin kiehtoi. Laitanpa tuon Nefilit muistiin! =D
Loistava lista. Näitä on aivan liikaa! :D Haastoin sinut blogissani, käy kurkkaamassa.
VastaaPoistaKiva kun kävit tutkimassa. =D Ja kiitos paljon haasteesta, tartun siihen kyllä, kun ehdin. =D
PoistaMielenkiintoinen lista, vaikka oma kirjamakuni hieman poikkeaakin listan kirjoista. Kate Mossen Labyrintin aion kyllä lukea, koska saman kirjailijan toisesta teoksesta, Kryptasta olen tykännyt. Mutta voisihan noita muitakin katsella kirjastosta ja laajentaa lukugenreään. :)
VastaaPoistaKrypta on myös kiva kirja! Kolmatta suomennosta odotellessa Mosselta. =D
PoistaEi minullakaan enää tule esim. Remeksiä luettua ja dekkareitakin harvakseltaan. Lehtisen kirjatkin ovat olleet aikalailla vähissä meikäläisen lukulistalla. =D Halusin kuitenkin tehdä hieman monipuolisemman listan, ettei kaikki ole pelkkää Kingiä. =D