.

.

maanantai 5. lokakuuta 2015

Suosikki tv-sarjat osa 1: 1980-luku

Southfork Ranch, Dallas

Koska en tiedä mitä blogillani tekisin päätin loikata hetkeksi kirjojen maailmasta television maailmaan. Lukemisen ohella olen suuri television ystävä ja aikojen saatossa on mieleni ullakolle päässyt kertymään monen monta hienoa tv-kokemusta mukavaksi pinoksi. Mitä kaikkea sieltä mahtaa löytyä? Yritän kaivella muistiani ja pölyttää tv-muistoja, ravistella niitä kunnolla ja katsoa mitä pölykerroksen alta paljastuu, ooh, todennäköisesti hurjia salaisuuksia. Vaikka juttujeni perusteella voisi kuvitella että I was born yesterday, näin ei kuitenkaan ole. Aloitamme siis matkamme 80-luvulta, joka oli lapsuuteni kulta-aikaa. En väitä, että seuraavia tv-sarjoja olisi kaikkia tehty nimenomaan (vain) 80-luvulla, mutta minä olen kyseisiä sarjoja katsellut ilmeisesti juuri 80-luvulla, mikäli muistiini on yhtään luottaminen. (Ei ole.) Tai toisinpäin - sarja on saatettu tehdä nimenomaan 80-luvulla, mutta olen saattanut seurata sitä vasta 90-luvun puolella. Tai sekä että. Tai jotain. Sanotaanko näin, että siinä suunnilleen 80-luvulla tai mahdollisesti suunnilleen 1900-luvulla, jos todella tarkkoja ollaan. Aika on taipuvainen.

1. Dallas Kyllä, tapitin Dallasia kuin hypnotisoituna pikkupenikasta lähtien - enkä ole varma, osasinko aluksi edes lukea. (Mutta mitä se haittaa!) Katsoin sarjan uudelleen vuosia sitten (muka) aikuisena ja olin ihan yhtä koukussa kuin muksuna.

2. Dynastia Sama juttu kuin Dallaksen kohdalla. (Uusintakatselua myöten.) Alexis Colby on Bitch-queen vailla vertaa.

3. BBC:n Narnian tarinat (The Chronicles of Narnia) Narnia-faniuteni alkoi tämän sarjan myötä. Voi sitä onnen määrää, kun Lucy löysi vaatekapista metsän! Olin haltioissani! Muistelen, että kävi niin että katselin ensin Narniaa televisiosta - ja vasta sitten luin kirjat, jotka olivat/ovat yhä parasta ikinä. (Ja tähän väliin huomautan, että minulle parasta ikinä on kategoria, jonne mahtuu useampi asia, sulassa sovussa.) 

4. Ihmemies MacGyver Miten se ihmemies oikein selviää noin täpärästä tilanteesta? Tai tuosta? Ei huolta, katsoja, minulla on tässä farkun lahje, purkka, hiuskiehkura sipaisulla geeliä sekä rispaantunut kengännauha ja kourallinen soraa, ja kas, tästä rakennan pommin ja niin edelleen ja kaikki hyvin! Muurahaisjakso oli hirveä. Hirveä! Taisin menettää yöuneni sen takia vähäksi aikaa. Sittemmin olen nähnyt jakson uudestaan ja nauranut, ai että onko tämä se kammottavin jakso koskaan? 

5. Anna ystävämme (Anna of Green Cables) Ihana punatukkainen Anna! Minulle Megan Followsin Anna on se ainoa ja oikea Anna. Tämä sarja valloitti pikkutytön sydämeni. Myös tässä tapauksessa (sen hyvin luotettavan muistini mukaan) katsoin ensin sarjan, ja sen jälkeen luin Anna-kirjoja. Minulla on sellainen mielikuva, etten koskaan lukenut kirjasarjaa loppuun asti, vaikka siitä pidin.

6. Tao Tao Missä salo sinertää, ja nurmi on kauniin vihreää, ja kaikki on niin rauhaisaa. Hiljaa puro solisee, ja kauniit kukat kuiskailee, ja elämä on leppoisaa. Siellä Tao Tao, pieni Tao Tao, pieni pandakarhu on. Tämä tunnuskappale lähtee yhä selkäytimestä helposti. Luulen, että Tao Tao on syy siihen, miksi olen aina halunnut oman pandan. (En ole saanut jostain oudosta syystä.) Sain kerran lapsena nimipäivälahjaksi Tao Tao-tyynyn. Arvatkaa mitä? Se oli parasta ikinä.7. Maija Mehiläinen Oli kerran kauan sitten aivan tuntematon maa. Siellä asui mehiläinen, josta paljon puhutaan. Ja tämän mehiläisen nimi oli Maija. Tuo pieni sievä mehiläinen Maija. Maija lentää maailmaan. Ihmeitä sen katsomaan. Jep, nuotit ovat edelleen kohdallaan.  

8. Tohtori Sykerö Uskomaton Tohtori Sykerö on, sateenvarjon avulla hyppien kulkee, pikkumies tuo eläinten hauskojen luo. Uskomaton tohtori Sykerö on, keksi koneen jolla voi matkustaa tähtiin. Olikohan Tohtori Sykerö aikoinaan se faktori, joka käynnisti minussa kiinnostuksen yliluonnolliseen ja scifiin? Tohtori Sykeröä tehtiin vain 13 jaksoa. Miten se on mahdollista? Niitähän oli miljoona!

9. Lemmenlaiva (The Love Boat) Ai että oli niin mukavaa lähteä risteilylle ja vielä sen tunnusmusiikin kera!       

10. Ritari Ässä (Knight Rider) Kikkarapää, kikkarapää, naisia metsästää! Ja auto, joka puhuu. Niin cool.

Mainittakoon, että näiden lisäksi katselin noin tuhatta ja sataa muuta ohjelmaa, mutta nämä ovat sellaisia, jotka ovat jääneet vahvimpina ja tärkeimpinä mieleeni. Voi olla, että silti unohdin jonkin helmen. Kuka tietää. Tässä lisää 80-luvun televisiota, muistatteko te nämä?

Konnankoukkuja kahdelle 
Kate & Allie 
Koira haudattuna 
Matlock 
Paluu Eedeniin (Tämän haluaisin nähdä uudelleen!)
Taistelupari 
Tyttökullat 
V (Se kuuluisa hiiren syönti-kohtaus oli toinen painajaisia aiheuttanut jakso. Hui! Ja en olisi saanut katsoa sitä, mutta katsoin silti.) 
Olipa kerran elämä 
Halinallet 
Mummo 

Seuraavalla kerralla solahdetaan ysäritunnelmiin!20 kommenttia:

 1. Laatusarjoja kaikki, vaikka olen astetta vanhempaa (mutta en ikivanhaa) ikäluokkaa, niin nämä sarjat kolahtivat
  Dallas on oman ikäluokkani Peyton Place, katsoin sarjan uudestaan 1990-luvulla sekä 2010-luvulla ja on laatusarja, jatkoa tätä uusdallasta en ole katsonut.
  Dynastiaakin katsoin ensimmäisestä jaksosta lähtien muutaman kauden, ja pidin alkumusiikista, myös Falcon Crastiä tuli katsottua aluksi.
  Paluu Edeniin oli myös alkuun hyvä (Alkutunnarissa, oli tämä muistaakseni Stephanie Harper, joka esitteli itsensä yksinäiseksi ja pelokkaaksi ja joka koki muodonmuutoksen),
  Matlockista olen jopa blogannut kahdesti ja tehnyt jaksotiivistelmät.
  Lemmenlaiva oli sopivan ”hömppä sarja”
  Ritari Ässä oli myös asenteeltaan oikea sarja
  Kate & Allie oli minusta omassa sarjassaan todella laadukas sarja.
  Muut sarjat olen katsonut lähinnä vanhemman ominaisuudessa eli
  3. BBC:n Narnian tarinat
  4. Ihmemies MacGyver (Kummipojan lempisarja)
  5. Anna ystävämme, tämän katsoin joku kesä vaimon kanssa, hyvä sarja
  Maija Mehiläisiä ja Tao Tao katsottiin VHS:stä
  8. Tohtori Sykerön jollekin uusinta kierrokselle pääsimme mukaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen katsonut Dallasin uudelleen varmaankin 2000-luvun alkupuolella, se taisi niihin aikoihin tulla uusintana, samoin Dynastia tuli uudelleen samoihin aikoihin. Katsoisin varmasti molemmat taas uusiksi, jos alkaisivat tv:ssä pyöriä. =D Minä itse asiassa olen katsonut tuota uutta Dallasia - ja olen ollut yllättynyt, ettei se ole ollut niin suosihuono kuitenkaan. =D Kolmeen kauteen homma taisi jäädä, minulta on tuo viimeinen kausi katsomatta. Linda Gray on minusta edelleen niin upea! Juu, Dynastiassa on myös hyvä tunnari! Peyton Place ja Falcon Crest ovat tuttuja nimeltä, mutta en ole tainnut kumpaakaan koskaan katsoa. Tai ehkä Falcon Crestiä jonkin verran, mutta se ei ole niin jäänyt mieleeni. Paluu Eedeniin on aika hämärän peitossa, ja siksi haluaisin katsoa sen uudelleen - muistelen, että siinä oli jokin hämmentävän eeppinen käänne, =D Ainakin niihin aikoihin se oli, hah hah. Matlockia katselin uusintana yhtenä kesänä vuosia sitten - päiväkahvit keittelin ja sitten Matlockia katsomaan. =D

   Hauskaa, että olet päässyt tutustumaan myös muihin ohjelmiin lapsien myötä! Kiitos paljon kommentista!

   Poista
  2. Paluu Eedenin juju oli muistaakseni rikkaan naisen sysääminen krokotiilin syötäväksi. Hän tulee takaisin hemaisevana ....alkuperäisiin jaksoihin tuli jatkoa.

   Dallas oli minusta kunnon sarja selkeinä hahmoina. Sue Ellen oli peili JR:n porsasteluille. JR:n ampuminen oli suurtapaus, samoin Bobbyb uni, jonka jälkeen Pamela tuli takaisin. Ovela käänne oli myös Ray Krebbsin paljastuminen Jockin pojaksi.
   Southworkin aamiainen ja illallinen kertoi jo sanattomasti, mistä tuulee.

   Poista
  3. Pitää kyllä katsoa Paluu Eedeniin uudestaan, että saan tietää miten toimii minulle tänä päivänä. =D

   Totta, Dallasin hahmot ovat mahtavia, sellaisia, jotka aina muistaa. Who shot JR, sehän oli polttava kysymys ja jännittävä käänne. Tuo unijuttu oli niin hämmentävä ja yllättävä, se oli vielä sitä aikaa, jolloin spoilereilta välttyi, ja Bobbyn paluu oli shokki! =D (Eikös se mennyt nin, että Pamela uneksi ja Bobby palasi...) Hieno sarja.

   Poista
  4. Totta Bobby oli poissa, Pamelan sisarpuoli muistaakseni ampui, ja JR:ää ampui Sue Ellenin sisko, muistaakseni .... Mark Graysonin näyttelijä John Beck oli muuten Matlockin ykköstuotantokaudella jaksossa viisi, The Seduction epäiltynä.

   Poista
  5. En noita niin tarkalleen muista, mutta hyvä vain, pysyypähän jännitys yllä kun sitten joskus taas katselee. =D Mark Graysonin olen vallan unohtanut, googlasin kuvia ja hyvin hämärästi muistan hahmon.

   Poista
 2. Paluu Eedeniin on kirjana, kaksi osaa ja dvd myös.

  VastaaPoista
 3. Maija Mehiläinen ja Tohtori Sykerö! Ihanaa kun muistit ne :D Oi lapsuutta...

  VastaaPoista
 4. Kauheinta ever oli Safiiri ja Teräs ja ihaninta ne kaks karhunpentua 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin muuten tuota Safiiria ja Terästä, että katsoinko sitä koskaan, luulen, että en, kun ei minkäänlaisia muistikuvia ohjelmasta noussut mieleeni. =D

   Poista
 5. Tao Tao, Maija Mehiläinen ja Tohtori Sykerö kuuluivat lapsuuden suosikkeihini! Ihania sarjoja kaikki :)

  VastaaPoista
 6. Nostalginen lista! Kaikki on vähintäänkin nimeltä tuttuja, vaikka osaa en itse seurannut. Muun muassa Narnian tarinat ja Anna ystävämme ovat minulta katsomatta (ja lukemattakin).

  Paluu Eedeniin on hyvä! Minulle kohokohta oli päästä ihan oikeasti käymään Edenissä, vaikka sarja onkin kuvattu käsittääkseni pääasiassa Sydneyssä. Mutta mitä välii. Olen myös käynyt tuolla Southfork Ranchilla, komeat puitteet. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, oi nostalgiaa. Minua on kutkuttanut tuo Paluu Eedeniin jo jonkin aikaa - haluaisin sen niin katsoa uudelleen. Minulla on sellainen muistikuva, että se oli tosi hyvä, vaikka en sarjasta itsestään paljon muista. En "uskaltanut" nostaa sitä ihan noihin top-suosikkeihin juuri sen takia, että jos se olisikin minusta nyt ihan kamala tai jotain. =D Ooh, mahtavaa, että olet päässyt vierailemaan noissa paikoissa!

   Poista
 7. Aah, monta tuttua: Dallas, Dynastia, MacGyver, Tao Tao, Tohtori Sykerö, Lemmenlaiva, Ritari Ässä, Matlock, Tyttökullat, Olipa kerran elämä... Suurinta osaa en ole uskaltanut katsoa enää uudestaan, koska olen pelännyt lumouksen särkymistä. Tosin MacGyveriä katsoin Ranskassa ranskaksi dubattuna, mikä oli äärettömän hämmentävä kokemus (mutta viihdyttävä totta kai) :D

  Konnankoukkuja kahdelle tuli tutuksi ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten, ja se on niin hyvä! Tai no, lopussa Willisillä ja Shepherdillä alkoi olla muita projekteja, joten sarja muuttui vähän nihkeäksi. Mutta muuten todella ihana ja hauska :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minun kohdallani Dallas ja Dynastia ovat kestäneet mainiosti uusintakatselut, molemmat ovat sellaista laatudraamasaippuaa, johon harvemmin enää tänä päivänä törmää. Mutta vaikka esim. Ihmemies ja Ritari Ässä olivat aikoinaan suosikkejani, en niitä enää sen kummemmin ole ollut kiinnostunut uudestaan katsomaaan, jokusen jakson Ihmemiestä ihan vain muistojen kunniaksi. =D En ehkä jaksaisi enää katsella edes Matlockia... Uskon kyllä, Ihmemies solkkaa ranskaa, ou jea! =D

   Konnankoukkuja olen vähän vilkaissut uudemman kerran, kun se jollain kanavalla pyöri vasta (?), mutta en ole siitä sen ihmeemmin enää innostunut. Mutta aikansa helmisarjoja, kyllä. =D

   Poista
 8. Ihan samoja sarjoa olemme katsoneet! Dallas oli minunkin suursuosikkini. Aloin katsoa sitä ala-asteikäisenä, olisinkohan ollut 4. tai 5. luokkalainen (silloin Sue Elleniä syytettiin ampumisesta). Oma esikoiseni on nyt nelosella enkä kyllä antaisi katsoa Dallasin kaltaista sarjaa vielä. :) Katsoin Dallasia myös uusintakierroksella 1990-luvun lopussa ja uudelleen 2000-luvun puolivälissä ja kyllä se vaan oli hyvä. Koetin katsoa uusia jaksojakin, muttei niistä mitään tullut.

  Katsoin toki Dynastiaakin, samoin Viinitila Falcon Crestiä.

  MacGyver oli oikea lapsuuden sankari eikä Kikkarapää-rallatusta voi unohtaa nytkään kun vain kuuleekin Ritari Ässän nimen.

  Jännää kyllä, miten osa on niin aikansa eläneitä, osa toimii edelleen. Oli ilo sukeltaa tv-nostalgiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, mukavaa, että samoja suosikkeja löytyy sinultakin! Eikö olekin hassua, minäkin olen miettinyt, että miten sitä on itse katsonut mm. Dallasta ihan pikkupenikasta asti, ja että antaisinko nyt itse jonkun lapsen katsoa sarjaa samanikäisenä - toisaalta, kyllähän minusta ja sinusta ilmeisesti on ihan järjellisiä ihmisiä tullut, vaikka olemme Dallasia katsoneet jo pienenä. =D Ei toki uusi Dallas-versio ole vanhan veroinen, mutta minä ainakin fanitan Sue Elleniä ja kumppaneita sen verran paljon, että on ollut "pakkoa" katsoa noita uusiakin jaksoja. =D

   Tosiaan, Dallasin ja Dynastian voisin aivan hyvin katsella yhä uudelleen ja uudelleen - mutta sitten taas esim. Ihmemiestä ja Ritari Ässää ei ole ollut suurempaa intoa katsoa uudelleen, mitä nyt olen hieman vilkaissut, juuri nostalgian vuoksi. Kiva kun piipahdit! =D

   Poista