.

.

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Top Ten recently watched moviesViime bloggauksen lopussa aprikoin seuraavan tekstini ilmestymisajankohtaa - ehkä menee neljä kuukautta, ehkä never, mutta ajattelin olla hurja ja nipistää tuon ajanjakson noin neljään päivään. (Oikeasti on mennyt yli neljä neljä päivää, mutta you know what I mean.) Hahaa, ette varmasti uskoneet tällaiseen mahdollisuuteen!

Olen elokuvien suhteen siinä mielessä jännä tapaus - toki monen muunkin asian suhteen - että välillä otan parin viikon spurtin ja katselen monta elokuvaa, ja sitten voi mennä kuukausia, etten katso yhtäkään. Alkuvuodesta tuli otettua tällainen spurtti ja katsoin kasan elokuvia, sittemmin tahti on hiipunut lähes olemattomiin, ja olen viihtynyt enemmän tv-sarjojen parissa. (Salaiset kansiot on uusintakierroksella tällä kertaa, olen jo puolessa välissä sarjaa.)

Mikä sen viehättävämpi idea kuin esitellä näitä viime aikoina näkemiäni ja pitämiäni elokuvia. Järjestys on sellainen suurinpiirteinen, ei absoluuttinen totuus. Ja varoituksen sana; elokuvamakuni ei ehkä ole sieltä helpoimmasta päästä, rakastan mind-fuck-tyylisiä elokuvia, mutta aina välillä mukaan mahtuu myös hyviä straight-forward-elokuvia. Mainittakoon että romanttiset komediat ovat minulle lähinnä kauhua, kuten täysin aivottomat toimintaleffat. (Kaikki eivät onneksi ole aivottomia.)

1. Triangle (2009) Tämä elokuva saattaa aluksi näyttää perinteiseltä aavelaiva-leffalta, mutta sitä se ei ole. Wikipedia määrittelee Trianglen psykologiseksi kauhutrilleriksi. Tästä elokuvasta ei kannata tietää juuri mitään etukäteen, joten on parempi jättää kuvaus tähän. Just watch it!

2. Predestination (2014) Tämä elokuva saattaa aluksi näyttää perinteiseltä hyvin tehdyltä draamalta (hmmm, alanko toistaa itseäni, en kai)  mutta hartaan ja kiinnostavan pohjustuksen jälkeen tarinasta alkaa löytyä hämmentäviä ulottuvuuksia. Vaikka leffa ei onnistunut yllättämään minua sataprosenttisesti, pidin kuitenkin suunnattomasti elokuvan atmosfääristä.

3. Coherence (2013) (Jos aloitan tämänkin kappaleen tämä elokuva saattaa aluksi näyttää- sanoilla menen ulos ja huudan argh!) Tämä elokuva saattaa aluksi näyttää (AAAARRRGHHHH!) levottomalta ja ärsyttävältä - ensimmäiset kymmenen, viisitoista minuuttia ovat nimittäin sellaisia, mutta sitten jotain tapahtuu ja tarina lähtee vetämään, se avautuu pala palalta ja palkitsee katsojansa. And you know what. Tästäkään ei kannata tietää paljon mitään etukäteen.

4. Lucy (2014) (Nyt en aloita samalla tavalla. En varmasti.) Lucy on isomman budjetin leffa (jei, hurraa, minä tein sen!) ja aika toimintapainoitteinen, mutta tässä toiminnassa on jotain muutakin kuin pelkkää räiskintää. Visuaalisesti upea elokuva, jossa on oikeasti think outside the box- sisältöä. Yllättävää että pidin jopa Scarlett Johanssonista, vaikka hän ei yleisesti kuulu lempinäyttelijöihini. (Hahaa, aivan kuin minulla olisi varasto täynnä näyttelijöitä, joista valitsen jonkun ihmisparan esiintymään.)


5. Moon (2009) Tässä elokuvassa ei olla kuutamolla, vaan kuussa. Eräs mies työskentelee yksinään kuuasemalla ja - niin mitä? Tämä scifi-mysteeri on parempi kokea ilman sen kummempia odotuksia. Moon:in tunnelma on harmaan elegantti ja hypnoottinen hitaahkosta temmostaan huolimatta. Moon on mielestäni huomattavasti parempi avaruuselokuva kuin paljon hehkutettu Gravity. (Niin ja Interstellar on tietenkin omassa Christopher Nolan OMG The Best Ever-kastissaan.)        

6. Time Crimes - Los Cronocrimenes (2007) Oli virkistävää katsoa pitkästä aikaa espanjalainen elokuva. Time Crimes oli ollut kauan katselulistallani ja sain sen viimein katsottua. Aikamatkailu on lähellä sydäntäni, of course, se on yksi lempiharrastuksistani, ja vaikka elokuva on helpohko aikamatkailuelokuvaksi ja vaikka sen päähahmo on kertakaikkisen typerä, nautin silti sen maailmasta.

7. Primer (2004) Primer on sitten kokonaan toisenlainen aikamatkailukokemus kuin Time Crimes, vaativa sellainen. Katsoin elokuvan toiseen kertaan tänä vuonna, ensimmäisen kerran katsoin sen muutama vuosi sitten. Nyt toisella kerralla ymmärsin asioita paremmin kuin ensimmäisellä kerralla, mutta en vieläkään onnistunut nappaamaan kaikkia nyansseja. Primer on luultavasti elokuva, jonka pariin palaan yhä uudelleen ja uudelleen. Jos haluat pääsi sekaisin, this one is for you!

8. Man from Earth (2007) Erittäin mielenkiintoinen pikkuelokuva miehestä, joka kertoo hämmästyttävän tarinan menneisyydestään. To believe or not to believe? Elokuva, jossa ei käytännössä tapahtu mitään, mutta keskustellaan sitäkin enemmän, ja sitä kautta, voi olla, että tapahtuu enemmän kuin monessa elokuvassa yhteensä.   

9. Pandorum (2009) Katsoin tämän tieteismysteerikauhuwhatever-elokuvan vahingossa (hah hah) toiseen kertaan. Luulin etten ollut sitä katsonut, ja jonkin matkaa elokuvan edettyä huomasin että kappas, olen nähnyt tämän, mutta en muistanut avaruusalusseikkailun käänteitä nimeksikään. Joten katsoin toistamiseen, minkä se kesti erinomaisesti.

10. Time Lapse (2014) Ja ooh, elokuva, joka liittyy aikaan, wau, miten tämä tällaiseksi meni? Time Lapse:a ei voi kehua hienoista näyttelijäsuorituksista, mutta se on joka tapauksessa yllättävän viihdyttävä ja kiihdyttävä aikamanipulaatiotarina.

Tässä muutama muu mukiinmeneväksi havaittu elokuva:

Oculus (2013) (Amy! Siis Karen Gillan! Pidin paljon, vaikka yleensä puhdasveriset kauhuleffat saattavat kyllästyttää minua.)

The Thirteenth floor (1999) (Matrixin varjoon jäänyt mysteerielokuva, joka on näppärä pakkaus, tosin hivenen ennalta arvattava.)

Another Earth (2011) (Mitä jos taivaalle ilmestyisi toinen maapallo? Vähäeleinen ja pohdiskeleva leffa, jonka pääosassa ihana Brit Marling.)

I Origins (2014) (Mitä silmäsi kertovat sinusta? Paljon. Tässäkin elokuvassa näyttelee Brit Marling.)

The Guest (2014) (Vaikka elokuvan viimeiset kymmenen, viisitoista minuuttia ovat melkoista kuraa, leffan alkupuoli on mukavan hypnoottista trillerimeininkiä. Voi olla, että myös Dan Stevensin olemus hypnotisoi. Ehkä.)

Maze Runner-Labyrintti (2014) (Hieman kuin teineille suunnattu Kuutio, joka on yksi kaikkien aikojen suosikkielokuvistani. Ei ollut mikään ihme, että pidin Maze Runnerista. Kuin tomusokerina päällä leffassa viilettää suloinen Dylan O´Brien. Voi olla, että katson Teen Wolf:ia. Saatan olla 30+, mutta so what, miksi en katsoisi.)

Edge of Tomorrow (2014) (Viihdyttävä isomman budjetin seikkailu, joka - ette kyllä arvaa - leikkii ajan kanssa.)

Safety Not Guaranteed (2012) (Ehkä romanttisin elokuva, jonka olen katsonut viime aikoina, mutta onneksi tämä pikku indie-tarina on loppujen lopuksi paljon enemmän.)

Mitä elokuvia te olette katselleet lähiaikoina? 


4 kommenttia:

 1. Näistä olen nähnyt kaikki paitsi Coherencen ja tuon espanjalaisen. Mitä katselin IMDb:n tähdityksiäni, viiden ja kahdeksan välillä liikkuivat kaikki eli about leffojen saaman keskiarvon tienoilla. Predestination oli kyllä mieleenpainuva.

  Kiinnostaisi kuulla, oletko nähnyt muutamia viime vuosien suosikkileffojani, joihin kuuluu uuden Star Warsin ja The Martianien lisäksi mm. City of Ember (2008), Song of the Sea (2014), The Fountain (2008), The Age of Adaline (2015), The Cabin in the Woods (2012), Source Code (2011), In Time (2011), Project Almanac (2015) ja El orfanato - Orpokoti (2007).

  Viime aikoina olen katsonut Tanskalaisen tytön, joka meni hieman eri tavalla kuin luulin, mutta ihan ok leffa Eddie Redmaynellä varustettuna. Odotan kovasti hänen Potterverse roolitustaan Ihmeotukset ja niiden olinpaikat-leffassa.

  Kävin pitkästää aikaa ihan leffateatterissa katsomassa 5. aallon, kun sain ilmaislipun. Kuulin leffasta paljon negatiivista, mutta minä tykkäsin. Rick Yanceyn kirjan lukemisesta tosin on jo muutama vuosi ja ensi kuussa ilmestyy trilogian viimeinen osa suomeksi. Paljon parempi leffa kuin vaikkapa Outolintu-sarjan toinen tekele. Kolmatta en viitsinyt edes katsoa trailerina ja mitä olen kuullut sen nähneiltä, aika kaukana ollaan kirjan maailmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, ollaankohan sielunsiskoja elokuvien suhteen. =D

   Täytyy myöntää, etten ole Star Wars-fani lainkaan, en ole katsonut kuin muistaakseni Attack of the Clones, ja se ei ainakaan saanut minua kiinnostumaan elokuvasarjasta enempää. The Fountain:in olen nähnyt ja se on joskus tarkoitus katsoa uudestaan, sillä minulla on siitä varsin epämääräinen muistikuva. =D The Cabin in the Woods on ihan parhautta, myös minun suosikkejani. Orpokodin olen nähnyt, se oli vain ok minulle. Project Almanacin katsoin itse asiassa samoihin aikoihin kuin nämä yllä mainitut leffat, mutta en sitä maininnut tässä, koska se oli minusta vähän kökkö, tosin ihan ok katsottava. Source Code on katselulistallani, sen varmasti otan käsittelyyn lähiaikoina maybe.

   Näistä muista olen kuullut The Martianien:sta ja In time:sta, ja ne kuulostavat leffoilta, jotka voisin katsoa. Muista en ollut kuullut, joten kiitos paljon vinkeistä! =D

   Tanskalainen tyttö ei varsinaisesti kuulu omiin Must-katsottaviin. Ja apua, en ollut kuullutkaan tuosta 5. aallosta tai Outolinnusta! =D Joskus elelen hyvin tyytyväisenä omassa kuplassani. =D

   Kiitos paljon kattavasta kommentistasi, arvostan sitä todella!

   Poista
  2. En pidä itseäni Star Wars-fanina, mutta tuo uusi oli aivan mahtava! Suosittelen kyllä. Aivan uudenlainen vaikka sisältääkin viittauksia vanhimpaan SW-leffaan. The Fountainin olen katsonut varmaan viidesti. Tosi monitasoinen teos, joka kestää useamman katselun, vaikka tietääkin mitäon luvassa. Joka kertaa löytyy jotain uutta. Minun puolestani pitäisi katsoa tuo The Cabin in the Woods uudelleen. Ihanan hämmentävä oli ensimmäisellä kerralla.

   Project Almanac ei toteutukseltaan ollut niin erityinen, mutta jotenkin piti hyvin otteessaan ja sai pähkäilemään, taisi olla näistä vinkkaamistani alhaisin tähditykseltään. Source Code oli todella hyvä, etenkin suuren paljastuksen jälkeen, kun kaikki aikaisemmin nähty saa ihan uuden kehyksen.

   Tykkään leffoista, joissa on jotain yllättävää, inhoan liian ennalta-arvattavia leffoja. Kivaa, että sait vinkkejä. :) yritin poimia suosikkilistaltani sellaisia vähän vähemmän tunnettuja.

   Tanskalainen tyttö tuli katselulistalle bloggaajien positiivisten kommenttien myötä, mutta en kyllä aivan tavoittanut samaa hypen tasoa.

   Poista
  3. Huomasin, että tämä uusin Star Wars on J.J. Abramsin ohjaama, ja yleensä pidän hänen ohjauksistaan, joten kukapa tietää, ehkäpä tsekkaan joskus. Tuo Fountainin uusintakatselu on ollut mielessäni jo hyvän aikaa. Minä olen muistaakseni nähnyt The Cabin in the Woodsin kaksi kertaa.

   Kyllä minäkin ihan mielelläni Project Almanacia katselin, mutta se ei ollut mielestäni kovin nokkela, vaan vähän sellainen "helppoa scifiä teini-ikäisille. " =D Source Codea odotan innolla.

   Minä myös, leffat, jotka laittavat/haastavat todella ajattelemaan ovat lähellä sydäntäni. Mutta kyllä joskus törmään elokuviin, jotka ovat suoraviivaisia ja silti mukavia katsottavia.

   Juuri eilen katsoin leffan Enter Nowhere (2011)(jostain keskustelupalstalta löysin vinkin)ja se olisi noussut yllä olevalle listalle mukaan. Tosin ratkaisin elokuvan suurimman mysteerin noin kahdeksan minuutin kohdalla - ja loputkin hyvissä ajoin ennen kuin ne paljastuivat. Mutta vaikka niin kävi, tykkäsin kovasti. Se ei välttämättä aina haittaa, että osaa ennakoida elokuvaa, ainakaan tällaisissa tapauksissa, joissa on hieman enemmän ratkottavaa kuin vaikka romanttisissa komedioissa. =D Hieman kehnot näyttelijäsuoritukset leffassa tosin oli.(Ei niin kehnot kuin Time Lapse:ssa.)

   Mukavia elokuvankatselu hetkiä jatkoon! =D

   Poista