.

.

perjantai 22. heinäkuuta 2016

Kolme viimeisintä viipaletta kulttuurista


Hei! Sain idean. Voisiko tämä olla jopa haaste? Why not. Ei minua haittaa, vaikka kukaan muu ei minun lisäkseni osallistuisi, Tarkoitus on vain pitää hauskaa, ja jos haluat liittyä mukaan hauskan pitoon, be my quest. Arvostaisin sitä todella. Arvostan joka tapauksessa, vaikka you wouldn´t be my quest. Ollaan silti ystäviä, aivan kuin banaani ja maapähkinävoi, eikö totta, hiio-hoi?

Säännöt ovat sellaiset, että sääntöjä ei ole. Ketään ei tarvitse haastaa tai sitten voit haastaa vaikka sata. Tee niin kuin haluat. Voit höpötellä kulttuurista noin yleensä. Minkälaisia elokuvia katselet, mitkä tv-sarjat ovat mieleesi, käytkö teatterissa/konserteissa/baletissa/ taidenäyttelyissä/you name it. Minkälaista musiikkia kuuntelet, ja tietenkin, aina voi puhua kirjoista. Minä olen vain tällainen tuikitavallinen kulttuurin harrastaja, joten itse pysyttelen lähinnä kulttuurin parissa, jota voi harrastaa omassa kodissaan. Otan seuraavanlaisen lähestymistavan: nimeän kolme viimeisintä kulttuuritapausta, joiden seurassa minulla on ollut ilo olla. Jos tämä lähestymistapa tuntuu sinustakin mukavalta, käytä sitä. Jos se on mielestäsi pöpeliköstä, muistutan, tee niin kuin haluat. 

Itse asiassa, ei ole edes pakko kirjoittaa kultuurista; kirjoita vaikka mustista aukoista ja singulariteetistä. (Voi että miten minä nyt toivon, että joku kirjoittaisi mustista aukoista ja singulariteetistä! Se olisi eeppistä!) Ehkä hauskinta olisi että tämä (epä)haaste muuttaisi matkalla muotoaan, aivan kuin leikissä rikkinäinen puhelin. Tämä haaste joka ei ole haaste, haastaa (tai ei haasta) sinut pohtimaan kulttuurin (tai minkä tahansa) syvintä olemusta. Ja koska sääntöjä ei ole, minä en aio miettiä kulttuurin syvintä olemusta, vaan aion uiskella lähellä pintaa kuin rapatuikki.

Myös "blogittomat" ihmiset voivat ottaa (epä) haasteen vastaan, kommenttiboksi on aina auki!

KOLME VIIMEISINTÄ KATSOMAANI ELOKUVAA: 

Lost River (2014) 

Katsoin tämän, koska Matt Smith. Muuta ei tarvita. Toisaalta myös elokuvan hämäräperäisyys houkutteli. Hieman ontto leffa, jota visuaalinen puoli yrittää kovasti paikkailla. Pidin musiikista. Tämä on niitä elokuvia, jonka kohdalla on erittäin ohut viiva nerokkaan ja roskan välillä. Ei leffa aivan roskan puolelle mennyt kokonaan, mutta dang, tämä elokuva olisi voinut olla mielettömän hyvä paremmalla toteutuksella.

Enter the Void (2009) 

Koska hämääräkin hämärämpi kiinnostaa. Elokuvaa on luonnehdittu psykedeeliseksi draamaksi. Yli kaksi ja puoli tuntia kestävä meininki pitää mukanaan yllättävän hyvin, vaikka ylimääräisiä haahuilu-tyhjää täynnä- siirtymiä riittää. Luulin, että kyseessä olisi vaikeasti ymmärrettävä teos, mutta tarinassa pysyykin helposti mukana. Erilainen elokuva, joka ei todellakaan ole jokanaisen-jokamiehen elokuva. Hieman liikaa eroottisia kohtauksia omaan makuuni, siitä miinusta.

Ex Machina (2015)

Mukava, pikku scifi-elokuva, joka pohtii (taas kerran) tekoälyn mahdollisuuksista. Kaunis ja jollain tavalla elegantti tarina, jossa on sopiva määrä rouheutta. Näistä kolmesta leffasta Ex Machina on suoraviivaisin ja eniten mainstream-makuun tehty, mutta onneksi se silti luottaa vähäeleiseen kerrontaan, eikä aliarvioi katsojan kykyä ajatella itse.

KOLME VIIMEISINTÄ KATSOMAANI TV-SARJAA:

Salaiset kansiot -The X-Files (1993-2002, 2016-)

Olin jo jonkin aikaa haaveillut Salaisten kansioiden uusintakatselusta. Viime talvena tulleet upouudet jaksot saivat minut haikailemaan sarjan perään yhä enemmän, ja sitten satuin  löytämään kaikki kaudet Viaplay:stä. Vietin reilu kolme kuukautta Salaisten kansioiden parissa, yhdeksän kautta, jotain kolmetuhatta jaksoa, monta mahtavaa hetkeä, naurua ja kyyneliä. Voi että teidän kanssanne, Scully&Mulder. I miss you already. 

Drop Dead Diva (2009-2014)

Niin sanottujen "hömppäsarjojen" aatelia. Olin nähnyt ensimmäisen kauden vuosia sitten. Tämä sarja löytyi myös kokonaisuudessaan Viaplay:stä, ja se on ehdoton must-watch sellaisille, jotka pitävät esimerkiksi Täydellisistä naisista tai Rumasta Bettystä. Täydellinen yhdistelmä draamaa ja huumoria, ja lakikoukerot tuovat sarjaan omanlaisensa säväyksen. Vaikka sarjan voi kategorisoida hömpän puolelle, se on kuitenkin yllättävän syvällinen. Brooke Elliot on loistava pääroolissaan.

Mr. Robot (2015-)  

Minun ei oikeastaan pitänyt katsoa tätä sarjaa. Se ei minua suoranaisesti kiinnostanut, ei, vaikka se sai parhaan draamasarjan Golden Globe-palkinnon. (Ei sillä, että minä koskaan valitsisin sarjoja palkintojen perusteella.) Mitä, joku tylsä hakkeritrilleri, no way, en kyllä katso! Ja kuitenkin katsoin. Ajattelin, että jätän kesken jos ei nappaa, tai kahlaan väkisin läpi ensimmäisen kauden, sillä kymmenen jaksoa ei ole paljon. Ja sitten jotain tapahtui. Pidin kyllä heti pääosan esittäjästä (Rami Malek) ja hänen mielenkiintoisesta roolihahmostaan, mutta vei muutaman jakson ennen kuin Mr. Robot todella veti sisälle maailmaansa. Erilainen, raikas, kyseenalaistava, älykäs, palkitseva. Ja minä kun ajattelin, ettei toista kautta ole pakko katsoa. Think again, sweetheart.

 

KOLME VIIMEISINTÄ KUUNTELEMAANI ALBUMIA:


Mainittakoon näin alkuun, että olen musiikin suhteen kausiluontoinen (aivan kuten elokuvienkin suhteen): välillä kuuntelen harva se päivä, välillä taas voi mennä pitkiä aikoja etten kuuntele ollenkaan. Nyt kesäksi otin Spotify Premiumin, joten musiikkia on tullut kuunneltua enemmän kuin normaalisti.

Hurts: Happiness (2010) 

Hurts on minun ehdoton, ylivoimainen suosikkini viime vuosilta. (Anteeksi, HIM!) Pitkin kesää olen kuunnellut heidän kolmea albumiaan (Happinessin lisäksi Exile 2013, Surrender 2015) back to back, aivan kuin muuta musiikkia ei olisi maailmassa. (Luulen, ettei muuta musiikkia ole maailmassa.) Viimeisimpänä on korvissani soinut heidän esikoisalbuminsa. Sekä Happiness että Exile jättävät minut käytännössä sanattomiksi, sillä niin hienoista pop-taideteoksista on kyse. Surrender on myös erittäin hyvä albumi, mutta jonkinlainen suurempien massojen kosiskelu-fiilis tuntuu luikerrelleen heidän uusimman albuminsa säveliin.

Lady Gaga: Artpop (2013) 

Kun jossain vaiheessa muistin-havaitsin-epäluuloisesti totesin, että maailmassa on muutakin musiikkia kuin Hurts (onko sittenkään, epäilen yhä, taitaa olla illuusiota tuo muu musiikki, tuumailen minä) kaivoin naftaliinista Lady Gagan, jonka kahta ensimmäistä albumia fanitin täysillä. Ladyn kolmas tuotos, Artpop, oli jäänyt aikoinaan osaltani muutaman radiosta kuullun kappaleen varaan. Oli siis aika tutustua naisen uudempiin kuvioihin, ja oh boy, olipa erikoinen matka. Art-poppia totta tosiaan, sellaista, joka ei ole niin helposti lähestyttävissä kuin neidon aiempi musiikki. Something like Alice in Wonderland of Pop. Minulle jäi miellyttävä kipinä kuunnella lisää, sillä tämä popmeno ei ole pilkottu yhdellä kuuntelulla halki, poikki ja pinoon.

Bruno Mars: Unorthodox Jukebox (2012)

Pidin Brunon ensimmäisestä albumista todella paljon. Herran toinen julkaisu oli minulta lipsahtanut hieman varjon puolelle, joten se oli nostettava sieltä päivänvaloon. Pidän yhä Brunon mielettömästä lauluäänestä ja groovista menosta, mutta jotenkin tämä herran toinen tuotos ei jaksanut säväyttää minua kovin paljon, vaikka sinkkubiisi Locked Out Of Heaven on kova, ja levy tarjoilee muutenkin tukullisen hienoa musiikkia. Jotain jäi puuttumaan, mutta ehkä palaan vielä Jukeboxin pariin ja annan sille uuden mahdollisuuden.

Siinä muutamia kulttuuripaloja viime ajoilta! (Epä)haastan mukaan seuraavat blogit (ja kaikki muutkin):


Muistakaa, ystävät hyvät, ettei tähän ole mikään pakko ottaa osaa. Take it or leave it. It´s up to you, sweeties. Minusta oli joka tapauksessa mukava kirjoitella näistä ja tutustuisin mielelläni myös muiden viimeaikaisiin kulttuuriviipaleisiin. (Ja hei, missään nimessä ei tarvitse kirjoittaa yhtä pitkästi kuin minä.)

Cheers!
     

      
    

36 kommenttia:

 1. Kiitos honey, hih, täähän on aivan loistava! Messissä ;) Ja Mersumies saapui muuten tänään, polttelee, polttelee, mutta yksi kirja vielä väliin... Mä olen löytänyt Lady Gagan, minä, metallirokkimimmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei, hauska kuulla! Minä vielä odottelen Mersumiestä, ehkä se tulisi ensi viikolla, tosin luen kuitenkin nyt meneillään olevan kirjan ensin loppuun. Vähän jänskättää, että kun se on kuitenkin dekkari, and you know me and dekkarit... =D Mutta luotan Kingiin!

   Lady Gaga on kiehtova persoona ja hän on myös lahjakas muusikko, hieno laulaja, eikä vain pelkkä pop-kiiltokuva. Kivaa, että sinäkin olet löytänyt hänet! Minä olen taas sellainen kummallinen sekoitus pop-rock-metal-mimmiä! =D

   Poista
  2. Done it, mitä nyt helteen paahtamilta aivoilta irti sain :D Mersumies menee muuten kivasti minun mukavuusalueelleni, katsotaan, kumpi tykkää tästä enemmän... ;)

   Poista
  3. Awesome! Täälläkin on ollut lämmintä yötäpäivää jo pidemmän aikaa. =D Mersumies saapui minullekin, mutta sen nyt pitää odotella hetkinen, vielä on tuota yhtä kirjaa sata sivua jäljellä ja minähän saatan lueskella sataa sivua monta päivää.. =D

   Exciting!

   Poista
 2. Kiva postaus. Minäkin saatan lähteä tähän, jos oikein innostun rustaamaan ennen mökille kirmaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se olisi mahtavaa ja tervetullutta! (Minä tuohon heittelin joukon blogeja, jotka juolahti mieleen äkkiseltään.)

   Poista
 3. Miellyttävän epämääräisen oloinen haaste! Toivottavasti myös osallistumisen aikataulu on liukuva. Tänä tai ensi vuonna?

  Vastaukseni haasteeseen taitaa olla epämääräinen: ei kyllä eikä ei, vaan ehdottomasti ehkä. Sopiiko tämä sinulle hyvin, huonosti vai hyvin huonosti? ;)

  En tiedä mitään singulariteetista, joten käviskö kuvasarja Helsingin kulttuurikohteista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska olen itsekin vähän epämääräinen niin sehän sopii kuvioon. =D Totta kai, milloin vain, tai ei ollenkaan, ehdottomasti ehkä on just hyvä. Sopii siis hyvin.

   Kävisi, erittäin hyvin. Minä aina yritän ymmärtää singulariteettiä, ja ehkä sekunnin ymmärrän, ja sitten se taas katoaa... =D

   Poista
 4. Ihana Irene! Lähden ilman muuta tähän mukaan, ihan lähipäivinä koska innostuin. Jäin vaan miettimään että ovatkohan viimeksi katsomani tv-sarjat kulttuuria... Kai ne jonkinlaista ovat :D Kiitos haastamisesta ja aloittamisesta, sie ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten hauska kuulla! Eiköhän mikä tahansa tv-sarja ole jonkinasteista kulttuuria. =D Kiitos. <3

   Poista
 5. Vastaukset
  1. I know! <3 Oli todella outoa nähdä hänet erittäin epätohtorimaisessa roolissa. =D

   Poista
 6. Onpa kiva idea! Totta kai lähden mukaan, kunhan ehdin. Varmaan aika samanlaisella tavalla myös, nyt onkin tullut katsottua yllättävän paljon elokuvia, tv-sarjoja ja jopa kuunneltua musiikkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa! Odotan innolla, mutta ei mitään kiirettä tietenkään. =D Sitten jos/kun tuntuu sopivalta.

   Poista
 7. Ihana (epä)haaste, kiitos mukaan haastam- ei kun... öö... kutsumisesta... tai siis epähaastamisesta :D Yritän miettiä vastuksia kunhan saisin nuo jonossa olevat arviot (ihan kamalaa, arviojono! en tykkää) sekä haasteet ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, miksipä tätä siis kutsuisi. =D Ei kiirettä, ei huolta, sitten jos tuntuu hyvältä ja sopivalta ja inspiroivalta. Olisi mielenkiintoista lukea sinun (ja kaikkien) samantapaisia (tai täysin erilaisia)"kuulumisia." =D

   Poista
 8. Oih, tämä on minulle aivan täsmähaaste! ❤️ Et haastanut minua, eli epähaastoit minut, vai mitä häh?!? :D Oli miten oli, haluan vastata tähän heti huomenna!! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! <3 Ehdottomasti (epä)haastoin myös sinut tietenkin. (Ja kaikki muutkin) osastolta löytyy paikka jokaiselle, jonka unohdin mainita. Odotan innolla! =D

   Poista
  2. Tämä oli todellinen ilo, kiitos epähaastamisesta! <3 Kirjoitin kilometrin verran, ja silti pääsin vasta raapaisemaan pintaa. Ihana, ihana haaste! <3

   http://psrakastankirjoja.blogspot.fi/2016/07/kolme-viimeisinta-viipaletta.html

   Poista
  3. I´m so happy! <3 Eilen jo kiireellä kävin läpi tekstiäsi, mutta tulen ihan kohta kunnolla ajan kanssa. =D

   Poista
 9. Onpa hauska epähaaste, ehdottomasti osallistun tavalla tai toisella (on jo mielessä, miten!) kunhan ehdin täältä työleiriltä koneen äärelle. Nyt vedän aamkahvia ja se tuntuu olevan ainut aika koko päivänä, kun ehtii ja on vielä jotain aivotoimintaakin olemassa :D Mutta epähaastesiemen on istutettu päähäni ja se pitää vain heittää ulos.

  Sinulla on monipuolinen lähestyminen kulttuuriin. Mainitsemistasi elokuvista en ole tietääkseni nähnyt yhtäkään, tv-sarjoista X-Files on tuttu ja lempparini! Kaikki musiikkimainintasi ovat nimeltä tuttuja, mutta eivät oikeastaan kuulu kuuntelulistoilleni. Tai no, Lady Gagaa joskus mutta vain tiettyjä biisejä. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno homma! Rauhassa vain, siemen tulee esiin sieltä jos on tullakseen. =D

   Ooh, en ollut tullut edes ajatelleeksi, että olisin jotenkin monipuolinen. =D Näistä elokuvista taitaa juuri tuo Ex Machina olla se tunnetuin, luulen ma, mutta ei kai sekään ole mikään super-mainstream-leffa. Hauskaa, että X-filesit on sinunkin makuusi! Minulla on vielä vuoden 2008 elokuva uudelleenkatsomatta, tuossa se odottelee tv:n päällä, mutta en ole saanut aikaiseksi sitä vielä katsoa. Kiva että Lady Gaga on ollut edes hiukan kuuntelussa. Suosittelen kyllä Hurtsia potenssiin miljoona. =D Tosin eihän heistäkään kaikki tykkää.

   Poista
 10. Hauska haaste. Vastasin siihen: http://todellavaiheessa.blogspot.com/2016/07/kolme-viimeisinta-viipaletta.html

  Itse mietin, että jos olisin laittanut siihen vielä kolme viimeisintä näytelmää, muta en jaksanut ajatella niin pitkälle. Kirjat ja elokuvat tulee laitettua ylös ihan hyvin paperille, mutta näytelmiä ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja mukavaa, että otit osaa. =D Tulen lukemaan tekstisi ihan kohta!

   Poista
 11. Oih Irene, loistava Haaste, joka ei ole haaste! Otan vastaan: Kiitos♥ Pitää vain odottaa, että voin istua, kun nyt ei kipulääkkeetkään toimi tähän istumiseen ja iPadilla vain availen kommentteja. Palataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, Leena, kiitos! =D Parantelehan rauhassa, tämähän jaksaa odotella.

   Take care! <3

   Poista
  2. Irene, niin ajattelin tehdä. Nyt pieni välikatsaus ja sitten kun jaksan istua kerron hämmästyttävät kulttuuriviipaleeni:)

   Poista
  3. Ne ovat varmasti odottamisen arvoisia. Kuulumisiin. =D

   Poista
 12. Irene, long time no see! Jee :D Kävin joskus "130 days of silence" ajalla blogissasi ja harmittelin, että olet ilmeisesti lopettanut. Krista vinkkasi eilen tästä haasteesta, ja olipa ilo tulla toteamaan että bloggaat taas! Sun jutut saa aina hymyilemään :)
  Tämä haaste otetaan ehdottomasti vastaan, epä-etuliite heitetään kompostiin. Palaamisiin!
  (p.s blogi oli mullakin jopa kaksi vuotta tauolla ja tuli linjoille takaisin uudella nimillä, in case you wonder!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Sinä olet monesti käynyt mielessäsi, oi niitä blogin aloittamisen kulta-aikoja... =D Kadotinkin sinut, enkä (kai) tiennyt, että olet palannut. Kävinkin heti nappaamassa blogisi muistiin. =D

   Tiedätkö, olen viimeiset puolitoista vuotta lopetellut enemmän tai vähemmän, ja silti minä täällä yhä pyörin! =D Mutta kuten näkyy, bloggaamistahti on melkoisesti harventunut.

   Kiva kun poikkesit, ja jes, odotan innolla! Tai siis mähän en todellakaan muuten haasta sua! (käänteispsykologiaa, vai pitääkös tämä kääntää vielä ympäri ja ympäri ja niin edelleen, hah hah haa!) =D

   Poista
 13. Tuntuu että siitä on hirvittävän kauan! Mukavaa vuosien ja taukojen jälkeen löytää uudelleen :D

  Hyvä että olet huono lopettaja! Pidät vaan taidokkaasti sitä "ei se määrä vaan se laatu" - sanontaa :D

  Käänteispsykologiasta aivot sykkyrällä alan naputtamaan postausta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuntuu! Itse aloitin 2012 ja tuntuu kuin siitä olisi paljon kauemmin.

   Hahhaa, luulen, että olen yhä lopettelemassa. Mutta taidan olla hirvittävän hidas siinä hommassa. =D Ainakin vielä näin suhteellisen harvakseltaan olen innostunut välillä palaamaan blogin pariin.

   Jee! =D

   Poista
 14. Osallistuin(mielenhäiriössä) haasteeseesi. Tsekkaa ja järkyty! ;)

  VastaaPoista
 15. Voi miten kiinnostava kulttuurijuttu sinulla. Sain ihastuttavan haasteesi ja olipa kiva siihen vastata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. Todella kiva, että lähdit mukaan, kävinkin jo kurkkimassa tekstisi. =D

   Poista